September 27, 2014

Mafini sa avokadom / Avocado cupcakes


Mafine sa avokadom, kao i mafine sa ciklom, mafine sa mrkvom i mafine sa spinatom radila sam za skolski projekt sa temom uvodjenje vise povrca u djeciju prehranu. Pokusala sam im pokazati da to povrce i nema tako strasan i los okus kako su oni to sebi zacrtali u svojim malenim glavicama i da se uz dodatak namirnica koje svakodnevno koriste i ovo povrce moze uvesti u prehranu. Sigurna sam da ce se na ovaj nacin malo po malo poceti navikavati na okus i s vremenom izbaciti i ovu dozu secera te poceti konzumrati svjeze povrce i u drugim, znatno zdravijim varijantama. Na radionici sam naglasavala da tu roditelji imaju kljucnu ulogu. Nije rjesenje staviti djetetu svjezu ciklu na tanjur i reci mu: to je zdravo i to bi trebao jesti. Treba pronaci bilo kakav nacin kako bi djeca pocela upoznavati okuse a da pri tom ne dozive jos vecu averziju. 

Mafine na slici ukrasila sam kremom za koju se bas i ne moze reci da je zdrava. To nije bio skolski projekt :) To je bio kolac doma. I to kakav kolac. Ukusan, izuzetno socan, sa laganim okusom avokada.  Da ne znate da je unutra, tesko da bi primjetili. Mozete ga pripremiti  samog, posutog sa malo secera u prahu ili sa kremom od sauma. Osobno, kada pokusavam djeci uvesit neki jaci okus u kolace, redovito im malo ukrasim sarenim perlicama i oni su 'gotovi'. Probajte i vi..



Mafini sa avokadom
  • 1,5 salica brasna
  • 1,5 zlicica praska za pecivo
  • 1/2 zlicice sode bikarbone
  • 3/4 salice secera
  • 2 jaja
  • 1 avokado
  • 3/4 salice ulja
  • 2/3 salice mlijeka
Krema:
  • 200 g Philadelphia krem sira
  • 3/4 salice secera u prahu
  • 1/2 salica maslaca 
  • 1 zlicica vanilija ekstrakta
  • kap zelene boje za kolace

Napomena:
  • izaberite zreli, meki avokado 
  • sastojke za kremu drzite na sobnoj temperauri

Zagrijte pecnicu na 160 C i pripremite kalup za mafine. Prosijte brasno, prasak za pecivo i sodu bikarbonu. U blenderu izmiksajte avokado u pire i ostavite na stranu. Izmiksajte jaja i secer, dodajte sve tekuce sastojke i na kraju umijesajte pire od avokada. Dodajte suhe sastojke i lagano miksajte dok ne dobijete finu smjesu bez grudica. Napunite 3/4 casice za mafine i pecite oko 12 min. Ohladite. 

Za kremu dobro izmiksajte sastojke. Napunite vrecicu za ukrasavanje i stavite u frizider da se ohladi. Ukrasite mafine i uzivajte u ovim finim mafinima.



***

Avocado muffins




  • 1,5 c flour
  • 1,5 t baking powder
  • 1/2 t baking soda
  • 3/4 c sugar
  • 2 eggs
  • 1 ripe avocado
  • 3/4 c oil
  • 2/3 c milk

Frosting:
  • 8 oz cream cheese, room temperature
  • 3/4 c powder sugar
  • 1/2 c butter, room temperature
  • 1 tsp vanilla
  • drop of green food color 


Preheat the oven to 160 C. Prepare the muffin pan. Sift the flour, baking powder and baking soda together and set aside. Blend avocado in a smooth pure. Beat the eggs and sugar together until nice fluffy. Add the oil and milk and mix slowly until well combined. Add avocado pure and beat in the dry ingredients. Fill 3/4 of the cupcake cups and bake for 12 min. Let them cool and prepare the frosting. For frosting mix all ingredients and beat until well combined. Place in the piping bag and in the fridge to cool a little bit. Frost the cupcakes and enjoy.



*** find us on FACEBOOK ***



Recipe adapted from Will cook for smiles



September 21, 2014

Kolac sa bademima i kremom od vanilije ( Gabrijela kolac) / Almond Vanilla Cake



Ovaj fantasticni kolac adaptacija je Gabrijela kolaca i slican je Ljesnjak Kockama. Puni i intezivni okus badema i vanilije cisti je uzitak. Miris, okus, izgled…slatka divotica. 



Kolac sa bademima i vanilijom 

                                                                                                                 ( Gabrijela kolac )
Beze kore:
  • 5 bjelanjaka  
  • 200 g secera  
  • 100 g mljevenih badema  
  • 1 zlica krusnih mrvica

Krema:
  • 5 zumanjaka  
  • 130 g secera  
  • 3 zlice brasna  
  • 250 ml mlijeka  
  • 1/2 mahune vanilije / 1 zlica ekstrakta vanilije  
  • 100 g maslaca   
  • malo ruma ( po zelji )
  • 200 ml slatkog vrhnja

Veliki pleh iz pecnice oblozite papirom za pecenje i stavite na stranu. Pecnicu zagrijte na 180C.

Izmiksajte bjelanjke i postepeno dodajte secer. Rucno umijesajte mljevene bademe, lagano mijesajuci. Smjesu izravnajte u kalupu i pecite oko 20 min. Pazite da ne pregori. Kora bude brzo gotova.

Za kremu, zumanjke izmiksajte sa secerom a mlijeko zagrijte. U zumanjke dodajte vanilija ekstrakt i brasno te dodajte malo vruceg mlijeka. Kada mlijeko skoro zakuha, zumanjke istresite u mlijeko i mijesajte dok krema ne zgusne. Maknite sa vatre, lagano ohladite i dodajte maslac. Ova krema je poprilicno gusta tako da preporucam da maslac dodate dok je krema jos topla i mekana. Nakon sto se potpno ohladi, umijesajte izradjeno slatko vrhnje.

Koru prepolovite na 4 dijela i slozite kao na slici. Ukrasite mljevenim bademima i ohladite. Uzivajte u ovom fantasticnom receptu.

*Napomena:
  • Ovaj recept je prilagodjen. U originalu se koriste orasi, ide 250 g maslaca, vise secera i kora se prereze na 2 dijela. Meni je bilo malo kreme pa sam dodala slatko vrhnje. 
  • Kore mozete napraviti i dan ranije, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti do upotrebe.
  • Maslac sobne temperature umijesajte u toplu kremu kako bi se sve sjedinilo u finu kompaktnu kremu, bez grudica.
  • Preporucujem da kolac ostane preko noci na hladjenju kako bi se sve arome sjedinile i beze kore omeksale.

Dobar tek!



***
Almond & Vanilla Cake



Beze cake layer:
  • 5 egg whites
  • 200 g sugar
  • 100 g ground almonds
  • 1 T bread crumbs
Vanilla filling:
  • 5 egg yolks
  • 130 g sugar
  • 3 T flour
  • 250 ml milk
  • 1/2 vanila bean / 1 T vanilla extract
  • 100 g butter, room temperature
  • 1 t Rum ( optional )
  • 200 ml heavy cream

Line the big oven tray with parchment paper. Set aside and heat the oven to 180C.

Whisk egg whites to the peaks, gradually adding sugar. With spatula add almonds and bread crumbs. Slowly combine everything and spread on the tray. Bake for 20 min ( aprox, depending on the oven). The edges and the surface should be light brown. Cool down on a room temperature.

For the filling, slowly bring milk to boil. Mix the yolks and sugar on high speed until nice yellow and fluffy. Add the flour and vanilla to the mixture. Add some hot milk and whisk to smooth liquid mixture. When milk almost comes to a boiling point, add the yolks to the milk an whisk until the filling cooks. Pull away from the fire and let cool a little bit on a room temperature. Add the butter and mix to a smooth filling. After it is completely cooled at room temperature, add whipped cream. 

Cut the beze in 4 layers and finish the cake. Decorate with almonds or as you prefer. Cool overnight in a refrigerator and serve. 

Enjoy this delicious treat.


* Note: 
  • The base you can prepare day ahead. Cover with a kitchen cloth.
  • Add the butter to a warm filling so that you could get a nice and smooth filling. Without crumbs.
  • It is important that the cake stays overnight /couple of hours in the fridge. This way the moisture from the filling will soften beze and all the smells and tastes will come o its peaks.

** find us on FACEBOOK **

Similar recipes:






September 7, 2014

Crni ruski kolac / Black Russian Cake



Iako kod nas jesen nije niti blizu, zazelili smo se jednog od drazih nam kolaca. Dodatak vodke i ruma ovaj ruski kolac cine neodoljivo mirisnim i ukusnim. Nadasve zanimljivim :) 
Idealan za hladnije dane i  veselo drustvance :)



Crni ruski kolac
  • 1 casa brasna
  • 1/4 case gustina
  • 2 1/2 zlice mlijeka u prahu
  • 3 zlice kakaa
  • 1/2 praska za pecivo
  • 3/4 casa secera
  • 30 g maslaca
  • 90 ml ulja, suncokretovog
  • 90 ml mlijeka, 3,2%
  • 1/2 zlicice vanilija ekstrakta
  • 2 jaja
  • 30 ml vodke
  • 40 ml ruma
Zaljev:
  • 40 g maslaca
  • 3 zlice vode
  • 4 zlice secera
  • 4 zlice ruma

Pripremite kalup, lagano nauljite i pospite kakaom. Pomijesajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, u drugoj pomijesajte maslac sa tekucim sastojcima. Sjedinite sve te dodajte 1 po 1 jaje. Kratko miksajte te izlijte u pripremljeni kalup. Pecite oko 40 min na 160C, dok cackalica ne izadje suha. Ohladite. 

Pripremite sirup. Prokuhajte sve sastojke, osim ruma. Njega dodajte nakon sto sirup maknete sa vatre. Kolac izbockajte cackalicom ili vilicom te zalijte kolac vrucim preljevom. Ohladite i uzivate u ovom fantasticnom, aromaticnom kolacu. 



***

Black Russian Cake


This Black Russian Cake would definitely be a perfect fall/cold weather cake. Vodka and rum. Need to say more? :) This cake is incredibly tasty and its smell is just divine. Great choice for having  friends over..



The cake:

  • 1 c flour
  • 1/4 c cornstarch
  • 2 1/2 T milk powder
  • 3 T dutch-process cocoa powder
  • 1/2 T baking powder
  • 3/4 c sugar
  • 30g unsalted butter, softened
  • 90 ml canola oil
  • 90 ml full cream milk
  • 1/2 T vanilla extract
  • 2 large eggs
  • 30 ml Vodka
  • 40 ml Rum

For the soaking syrup:
  • 40g unsalted butter
  • 3 T water
  • 4 T sugar
  • 4 tbsp Rum

Preheat your oven to 160C. Grease a pan and dust with cocoa powder.  Set aside.

In a large bowl, sift together the dry ingredients (flour, cornstarch, milk powder, cocoa powder, baking powder and sugar).  In another bowl mix butter and the rest of the liquid ingredients. Combine everything. Add eggs and beat until mixture is smooth. Don't over-mix.

Pour the mixture into the pan and bake for around 40 minutes, or until a skewer inserted comes out clean. Let cool.

Once the cake has cooled, make the syrup: combine all ingredients except the rum in a saucepan and stir until the butter has melted and sugar has dissolved.  Keep heating it until it comes to a boil and the liquid has reduced slightly.  Remove from heat and stir in the rum.
Poke holes all over the surface of the cake.  Pour the hot syrup over the cake. Cool completely.

Enjoy.

Recipe adapted from Words & Cake.

** find us on FACEBOOK **