March 30, 2013

M&M keksi ⁄ M&M cookies


Bru se voli igrati i provoditi vrijeme po kuhinji. Uziva u tome. Kao mama, kaze moj muz. Ima sve u mini izdanju. Spatule, plastike, kalupe. I mikser. Plasticni doduse. Ali radi...na baterije. Ali sve dok sa njim moze zamutiti prava jaja, to joj je manje vazno. No zna ona posuditi i moj najmani mikser. Moulinex-ov koji tezi oko 1kg. Onaj koji bez problema digne u zrak dok vrti u 2-oj brzini a da moja Bru i ne primjeti. Samo vidite scenu gdje mala kuharica gleda u jednu stranu a mikser u zraku vrti na drugu. To je onaj dio kada mama kraj najobicnijeg biskvitnog kolaca ima najvise ciscenja. Kuhinjskih elemenata i svega dokle je mikser uspio dobaciti. 
Ovaj puta nije bilo miksera u zraku nego mijesanja rukama. Ima li nesto sto 5-ogodisnju curicu moze uciniti sretnijom? Mijesanje kolacica i sloboda da uprlja ruke (obicno) do lakta. Jos ako su i M&M bomboncici :) u pitanju..
Ovo je djelo tih malih rucica, sa 1⁄3 bombona koji su ostali iz vrecice. No dobro da je ista ostalo. Nisu bas najreprezentativniji sa trci,trci pa bomboncic-em no samo tijesto-keks je odlican. 


M&M keksi kolacici

  • 170 g maslaca
  • 1 salica smedjeg secera
  • 1⁄2 salice bijelog secera
  • 1 jaje
  • 1 zumanjak
  • 2 zlicice ekstrakta vanilije
  • 2 salice brasna
  • 1⁄2 zlicice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 vrecica M & M bombona
  • 1⁄2 salice komadica cokolade

Pomijesajte brasno, sol i sodu bikarbonu. U drugoj zdjeli izradite otopljeni maslac sa secerom ( maslac sobne temperature). Dodajte jaja i ekstrakt te mijesajte dok se dobro sve ne sjedini i seceri otope. Zatim dodajte brasno i lagano sve umijesite. Potom umijesajte komadice cokolade. 
Zlicom napravite hrpice te ih slozite na papir za pecenje. Odvojite malo jer ce se rasiriti. Lagano ih stisnite vilicom te ukrasite bombonima. Pecite oko 15min na 180. Obratite pozornost da vam se ne prepeku. Cim rubovi lagano dobiju boju, kolacici su spremni.

Note: Smedji secer daje drugaciju aromu keksima. No ako ga nemate pri ruci, mozete koristiti samo bijeli.

Dobar tek!

..........................................................................

:) hand made by Bru.

M&M cookies
  • 170 g butter, at room temperature
  • 1 c brown sugar
  • 1⁄2 cup granulated sugar
  • 1 egg 
  • 1 egg yolk
  • 2 tsp vanilla extract
  • 2 cups flour
  • 1⁄2 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1 small bag of M&Ms
  • 1⁄2 cup chocolate chips
Combine flour, salt and baking soda. In another bowl mix butter with sugars. Add eggs. When combined add flour. In the end add chocolate chips and place a spoon sized dough on parchment paper. Press slightly with fork and decorate with M&Ms. Bake around 15 min at 180C. 
Bon Appetite!

** find us on FACEBOOK  **


March 28, 2013

Tart sa bademima, ruzmarinom & kruskama ⁄ Almond Rosemary Tart with Pears


Nakon  posta o kontoroverznim jajima, opet nesto fino & slatko. Ovaj tart, tj. ovo tijesto svakako bih preporucila. Tekstura, okus, prefino mekano bademovo tijesto koje se topi u ustima. Ne mrvi se i ima neobican dodatak - ruzmarin koji mu daje laganu i interesantnu notu. Recept koji bi svakako trebao dobiti mjesto u kucnoj biljeznici sa receptima. Radila sam prhko sa majcinom dusicom a sada sam isprobala i ovaj sa ruzmarinom. Fantastican je. Ova kombinacija sa kruskama i sladoledom, standardno je neodoljiva. Mozete koristiti bilo koje voce u nadjevu. Dovoljno je da ga samo propirjate sa secerom i dobiti cete jednostavnu, laganu i ukusnu kombinaciju. 




Same kruske su me razocarale. Fali im okus, fali im miris. A cijena je itekako prisutna. 7 kn komad! Isto i sa jabukama. Cijene su od 3 do 9 kn po komadu. Nama je mango egzotika, filipincima jabuke i kruske :) Sokirala sam se kada sam vidjela da kilogram ljesnjaka doseze i 300 kn. Isto tako badema i oraha. Odmah mi je pao na pamet stari orah koji nam je rodovno godisnje davao kilograme i kilograme oraha. Gorki okus zelene ljuske i dan danas mi je u sijecanju..

Mimi kao domacica ovomjesecna igre Ajme koliko nas je, nije nam dala bas lagan zadatak. Ruzmarin se toliko udomacio kod nas da je nemoguce izdvojiti 'recept sa ruzmarinom'. Kruh, predjela, pasta, meso, kolaci... jednostavno je sveprisutan. 


Tart sa bademima, kruskama & ruzmarinom
  • 100 g badema
  • 50g brasna 
  • 70 g maslaca
  • 3 zlice secera
  • 1⁄2 zlicice ekstrakta badema
  • prstohvat soli
  • 2 zlicice nasjeckanog svjezeg ruzmarina
nadjev:
  • 2 kruske
  • 4,5 zlica secera
  • grancica ruzmarina
  • 1⁄2 zlicice cimeta
Bademe sameljite. Dodajte brasno, secer, sol i ruzmarin te jos koji put zavrtite da se sve dobro promijesa. Zatim dodajte maslac sobne temperature i zavrtite jos koji put da se ugrubo sjedini. Prebacite na lagano pobrasnjenu povrsinu te umijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 20ak min u frizideru.

Za nadjev propirjajte nasjeckano voce, zacine i secer. Pirjajte dok se secer ne otopi i voce ne smekani. Ako vam je presuho, dodajte malo tekucine. Sok, voda, liker po zelji ili slatko vrhnje - svejedno. Stavite na stranu da malo ohladi.

Tijesto razvaljajte i utapkajte u kalup od 20 cm. Izbockajte vilicom kako se tokom pecenja nebi napuhalo. Pecite 10 min na 180C. Ako se tijesto bude puhalo, izvadite i izbockajte vilicom jos malo i pecite jos 5-10 min, sve dok vam rubovi ne poprime lagano zlatnu boju. Ohladite i napunite nadjevom. Bilo bi dobro da nadjev ima nesto tekucine, tj. da nije u potpunosti suh. Tako ce tart poprimiti vlaznost i postati savrseno mekan. Posluzite toplo sa sladoledom. Tart uvijek mozete lagano podgrijati u mikrovalnoj.

Ovaj tart mozete napraviti, zalediti i imati u pripravnosti. Umjesto nadjeva mozete koristitii neku finu kupovnu marmeladu ili pekmez i sve posluziti sa lagano tucenim vrhnjem ili sladoledom.
Dobar tek!


...................................................................................

Almond Rosemary Tart with Pears 



Almond Rosemary Tart with Pears
crust:
  • 100 g almond flour
  • 50 g flour
  • 70 g butter
  • 3 tbsp sugar
  • pinch of salt
  • 1/2 tsp almond extract
  • 2 tsp fresh rosemary
filling:
  • 2 pears
  • 4,5 tbsp sugar
  • rosemary
  • 1/2 tsp cinnamon
Combine the flour, salt, sugar and chopped rosemary in a food processor. Add butter at room temperature and the extract and make the dough. Wrap it in a cling wrap and put in a fridge for 15 min.
In the meantime prepare pears. Cut them in small cubes. Together with sugar and spices saute until they become tender. If the miture is to dry, add some liquid. Apple - pear juice, water, some liquor that you prefer or just cream, whatever you choose will be just fine. 1/3 of the cup will be enough. The crust will become perfectly soft thanks to the liquid.
Tap the dough in a 20 cm pie pan and poke it with a fork. Bake for 15 min. Cool and fill the tart with pears. Serve alone, with whiped cream or warm with ice cream.
Bon Appetite! 

Ostali recepti sa kruskama:



** find us on FACEBOOK **


March 26, 2013

Century Egg


Kada se predstavite kao netko koga gastronomija jako zanima, kao netko tko istrazuje autohtonu kuhinju i kao netko tko je lud za novim stvarima, onda vas put i odvede u tom smjeru i dovede na veceru koju pripreme kinezi i serviraju vam jednu vrlo, vrlo neobicnu delikatesu (kazu). Prva asocijacija na to crno cudo bila je..pa dobro, mislim se, mozda je to neki kineski desert. Nije rijetkost da bude crno, cudno, nedefinirano. Miss Mirela, this is our special delicacy. Please! try! 



O daljnjem razvoju situacije mogla bih svasta napisati. Ali reci cu samo ovo. Pozalila sam svaku rijec izrecenu u kontekstu svoje znatizelje i zainteresiranosti za kineske delikatese. Sto sam trazila, to sam i dobila (rece moj muz). Ali sva sreca mozak mi je brzo proradio. Sva sreca pa je ovo bilo prvo jelo u slijedu pa sam se odlucila za aristokraksku degustaciju. Probaj svaki slijed saamo po mali, decentni komadic. Uspjela sam na vilicu staviti pticiji zalogaj i probati (nazalost tako sam morala i sa svim ostalim slijedovima koji su bili puno zanimljiviji i ukusniji). Okusa se ni ne sjecam. Blokirala su mi sva cula. A moja znatizelja sakrila se negdje ispod stola i poklopila usima. Mislila sam da cu ja biti ta koja ce svima servirati jednu delikatesu na tanjur. Sva sreca nisam.. Nekako sam prezivjela. 



Buduci da sam ga vidjela samo kratko ispred sebe i od soka nisam uspjela pohvatati sve sto su mi o tom Century jajetu rekli, sljedeci dan odlucila sam nabaviti ga sama i doma malo poblize proanalizirati ga. U ducanima su me samo blijedo pogledali a u par restorana gdje sam trazila, samo su se ljubazno nasmijali i rekli da nemaju tu delikatesu. Uporna da poblize proucim to jaje, na kraju sam se javila kome drugo nego domacici vecere, koja je ujedno i vlasnica te Alfa & Omega kluba. Dobila sam paket od 6 komada doma. 

Ovo jaje..morate priznati da jako zanimljivo izgleda. Nazivaju ga jos i Thousand-year old Egg, Millenium Egg ili Hundred year-old Egg jer izgleda kao da je cijelu vjecnost staro. Ima prekrasnu prozirno sjajnu smedju boju sa tamno sivim unutrasnjim dijelom koji tokom procesa poprimi miris amonijaka ( ili urina) . Jaje stoji 30 dana do nekoliko mjeseci u mjesavini gline, pepela, soli i kalcijum oksid-a.  



Pogledajte i ostale kineske i filipinske specijalitete od jaja:




Salted Egg



'Usoljeno' jaje je pacije jaje koje se na Filipinima koristi u velikim kolicinama. Njegova jedina 'abnormalnost' (za razliku od Balut-a) je ta sto 2 tjedna prolaze kroz proces soljenja sa glinom, solju i vodom. Nakon toga se ciste i lagano prokuhaju te bojaju ovom prekrasnom bojom fuksije kako bi se razlikovali od obicnih pacijih jaja. 



Pogledajte i ostale kineske i filipinske specijalitete sa jajima:




Balut

Napomena: Ovaj post nema nikakve veze sa kolacima i dessertima. Radi se o posebnom filipinskom specijalitetu koji nije bas ugodan za oko. Ako nemate zeludac, molim Vas proslijedite na nesto slatko sa nasega bloga. 



Ovaj post i istrazivanje o ovim jajima jednostavno me izbezumilo. Izbezumilo od uzbudjenja, znatizelje, nevjerice i soka. Azija je po mnogo cemu Tako posebna i drugacija. Kina da ne spominjem. Tek je to jedan totalno drugi i po mnogima cudan svijet. Stvari koje cete ovdje vidjeti da se jedu i svrstavaju pod delikatese, ni u ludilu vam nebi palo na pamet da se i jede. Dali je jestivo, otom - potom. Ali se jede! Zabe, stakori i zmije.. sve je to maciji kasalj. Da vam ne kazu, ne bi ni znali sto jedete. Ali ovo..
Mislila sam da imam hrabrosti probati i najneobicniji komad necega posluzeno na tanjuru. Ispostavilo se  da sam to samo mislila. Dosla sam do zakljucka da je u cijeloj prici najveci faktor samo moja znatizelja i njuskanje za novim stvarima. Zelim vidjeti, opipati i trodimenzionalno prostudirati. A hocu li se uspjeti natjerati i probati? E pa u ovom slucaju - tesko! Vidjet cete i zasto.
Dok nisam krocila nogom u Aziju, pojma nisam imala o ovim jajima. Century egg spomenuo mi je jedan chef dok smo razgovarali o njihovoj kuhinji. A balut, to mi je moj B spomenuo prije nego sam dosla. Ponudili su mu filipinski specijalitet i na kraju je jadan ostao gladan :)) Kada je vidio o cemu je rijec doslo mu je lose. 
Prodaju ih na svakom koraku. U posebnim kontenerima koji zadrzavaju toplinu guraju ih po ulici i vicu baluuut,baluuut. Slovi kao afrodizijak ali za ovaj afrodizijak trebate imati zeludac! i to kakav! Prvo sam pretrazila internet i same slike su mi digle zeludac. No nisam mogla odoliti i morala sam kupiti par komada da i sama vidim sto je to. Reakcija i faca prodavacice bila je toliko komicna da sam se nekoliko minuta smijala kao luda pokusavajuci doci do daha i reci joj o no,no,no,no I am NOT gonna eat THAT! Toliko rasprostranjeno a cak i mnogima ovdje (ocito) nepojmljivo. Apsolutno mi nije jasno kako se ovo svrrstava u kategoriju delikatese. Postoji cudna hrana, nebicna hrana, egzoticna hrana. Nisam sigurna gdje ovo spada.

Balut je pacije jaje sa fetusom u jajetu staro izmedju 17 i 20 dana. Ljuska se probije, tekucina posise i popije. Gornji dio ljuske se skine te vecinom posoli,popapri i zacini sa mjesavinom chili-a, cesnjaka i octa ⁄limuna. Kazu da je tekucina slatka. Ne znam. Znam samo da sam jedva procitala nekoliko clanaka o ovome kako bih napisala ovaj post. Medjutim, Balut je na Filipinima dosegao granice haute cuisine. Posluzuju se u restoranima kao predjelo. 








Pogledajte jos i ostale kineske i filipinske specijalitete :




Tea Egg

photo by Best Eats

Iako je i ovo nacin pripreme koji je nama poprilicno stran, 'Cajevo jaje' ( ne znam ni kako bih ga prevela a da ne zvuci cudno) vrlo je ukusno i ima prekrasan miris. Jaje se prvo prokuha u vodi par minuta, zatim se zlicom istupka kako bi ljuska popucala i onda se kuha jos 1,5-2h na laganoj vatri u mjesavini crnog caja, soye, cimeta, zvjezdanog anisa i 5 spice kineske mjesavine zacina. Kada se ljuska oguli dobijete ove prekrasne sare po jajetu.


photo by Best Eats


photo by Best Eats
Pogledajte i ostale azijske specijalitete od jaja:


Azija & čuda od Jaja


Azija & gastronomija. Sinonim za najprimamljivija, cesto najukusnija, nejneobicnija i nerijetko najuzasnija jela.
Mislila sam da sam hrabra i da bih bila u stanju mnogo toga probati. Nakon ovoga, moram priznati da sam bila u krivu. Neka sam slikala jednom rukom dok sam drugu drzala na ustima. Cudo od jaja rekla bih. Uzivanje i interpretacija  ovih jaja teska su kontradikcija. Nazivaju ih i delikatesama i jednim od najodvratnijih "jela" ikada. Pogledajte i recite sami. Veselim se vasim dojmovima :)

Century Egg
Balut
Tea Egg
Salted Egg

Napomena: Balut je filipinski specijalitet koji je poprilicno neugodan za vidjeti. Ako mislite da niste spremni vidjeti o cemu se radi, predlazem da ga preskocite.


March 25, 2013

Bruschetta sa pilecim jetricama & marmeladom od borovnica ⁄ Chicken Liver Bruschetta with Blueberry Jam


Od malena volim pilece jetrice. Nazalost jedina sam doma. Moj muz ih ne moze ni pomirisati. Ali ova kombinacija natjerala ga je da ih barem proba. Moja sjecanja sezu u vrijeme kada smo ih pekli na povrsini stare peci, smederevca. Jos pamtim taj okus. Danas jetrice i nekada dzigerice dva su razlicita pojma. Ralika u okusima je enormna. Nisam ih dugo radila pa sam ih se zazelila. 
Ova kombinacija odlicno se slaze i jos bolje izgleda izgleda na tanjuru. Mogla sam ju i nazvati fensi šmensi džigerica :)

Bruschetta sa pilecim jetricama & borovnicama

  • nekoliko snita kruha, baguette
  • pilece jetrice
  • 3 cesnja cesnjaka
  • sol,papar
  • ruzmarin
  • marmelada od borovnica
Na maslinovom ulju preprzite jetrice vrlo kratko. Pred kraj dodajte sitno sjeckani cesnjak i ruzmarin te propirjajte jos malo. Bruschette mozete standardno zapeci u pecnici sa cesnjakom i maslinovim uljem a mozete ih kao i ja u ovom slucaju kratko staviti u tavu na ulje od pecenja i zapeci. Biti ce jos i ukusnije jer ce poprimiti miris zacina. Servirajte toplo sa marmeladom od borovnica.
Dobar tek!

.................................................................

Chicken Liver Bruschetta with Blueberry Jam
  • 4 slices of baguette bread 
  • 4 pieces of chicken liver
  • 3 cloves garlic
  • salt,pepper
  • rosemary
  • blueberry jam
Grill chicken liver on olive oil. Very short on both sides, just until they loose the pink color. Add rosemary and chopped garlic and stir for 2min more. Prepare the bread. You can do that on standard way in the oven or you can grill them in the pan too. They will get a great taste from the spices. Serve with blueberry jam, warm.
Bon Appetite! 


March 24, 2013

Cvjetni kruh ⁄ Garlic Bread




Danas je cvjetnica. Ovdje jedva uspijevam drzati korak sa danima i datumuma. Sve mi je isto. Ponedjeljak i nedjelja. Cvjetnica ili dan utakmice. Nemamo neku priliku posvetiti se samom blagdanu. Svijet i putovanja puno ti toga pruze ali puno toga i oduzmu. Tradicije, familija, prijatelji..puno toga stavljeno je na stand by. I to je cinjenica. 
Momentalno me drzi nostalgija. Primjetite? ali samo malo. Mozda i puno. Aj dobro- poprilicno.
Utakmica je u 5 popodne, sto znaci da ce B pojesti svoj ritualni rucak ( obavezna piletina & tjestenina) oko podne ( mora biti barem 3 sata prije) i ostatak dana, tj. cijeli dan smo u tom djiru utakmice, odmora i dvorane. Jeli netko spomenuo Cvjetnicu??? ma mozda mi se samo ucinilo.. :)
Ali zato smo imali nesto skroz zanimljivo za rucak. U stvari nesto preeedobro. Nesto super ukusno. Izmedju ostaloga, pripremila sam cjetni kruh. Prikladno, zar ne? Cvjetni kruh za Cvjetnicu. Inace svi obozavamo garlic bread ili bruschete sa cesnjakom i pomama. Mogli bi ih jesti uz svaki obrok. Ovo je mala varijacija na tu temu. Pa ako ste i vi ljubitelj garlic bread-a obavezno isprobajte i ovo.



Izaberite meki kruh i neki polu meki sir po ukusu. Ako vam je sir premekan, kruh ce vam zavrsiti premeckav. Opet ako je pretvrd, nece se nista otopiti. Ili probajte pa sto vam se svidi. 

Cvjetni Kruh
  • okrugli, meki kruh
  • 7,8 snita sira (ovisno o velicini kruha)
  • 3,4 cesnja cesnjaka
  • grancica persina
  • 4,5 zlica maslinovog ulja
Kruh narezite na "mrezu". Neka vam udaljenost bude oko 2 cm i prorezite samo 2⁄3 visine kruha. Donji dio kruha mora vam ostati citav. Napunite redove listovima sira. Cesnjak i persin sitno nasjeckajte i pomijesajte sa ulje. Sa tom smjesom premazite kruh rastvarajuci redove da vam sto vise klizne u sredinu kruha.
Sve zamotajte u foliju i pecite 15ak minuta na 180C. Zatim skinite gornji dio folije i jos 5 min zapecite pod grilom. Posluzite toplo.
Dobar tek!


.............................................................................

THE Garlic Bread



Garlic Bread
  • 1 round bread
  • 7,8 slices of cheese
  • 3,4 cloves garlic
  • stalk parsley
  • 4,5 spoons olive oil
Choose bread with softer inside part and cut it like shown on picture. Fill the rows with cheese and after that with mixture of chopped garlic and parsley. Put the bread on a piece of foil and cover it with second piece. Bake for 15min at180C. Then remove the upper foil and grill for 5min more. Serve warm.
Bon Appetit!

** find us on FACEBOOK **


March 23, 2013

Galette sa gljivama & ruzmarinom



Volim rustikalni izgled galette. Jednostavna je i privlacna. Ovoj sam se bas veselila. Prva koju sam radila sa gljivama. Mislila sam da ce biti suha, no ispala je bas kako treba. Nemojte preskociti dio sa procijedjivanjem. To je tajna :) Opcenito, sa zacinima u tijestu jednostavno je fenomenalna. Majcina dusica ili ruzmarin, odlicna je u svakoj verziji. Kombiniram ovisno o sastojcima nadjeva. A buduci da je igra sa temom ruzmarina u tijeku, ovu galettu obogatila sam mirisom ruzmarina. 
Prilazem ju nasoj domacici Mimis kingdom u igru Ajme koliko nas je.





Galette sa gljivama i ruzmarinom
tijesto:

  • 250 g brasna
  • 1 zumanjak
  • 70 ml vode
  • 1 zlicica soli
  • 1 zlicica secera
  • 65 g maslaca
  • 1 zlicica isjeckanog ruzmarina
nadjev:
  • cca 300g gljiva 
  • 1 mladi luk ⁄ poriluk
  • grancica ruzmarina
  • sol,papar
  • 1 salica ribanog parmezana

Za tijesto u multipraktik mikseru pomijesajte pola kolicine brasna,ruzmarin, maslac, zumanjak, secer i sol te par puta zavrtite da dobijete jednolicnu smjesu. Smjesu prebacite u ostatak brasna i zajedno sa vodom zamijesite. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da 20ak min odstoji u frizideru.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Gljive i mladi luk operite, dobro posusite i nasjeckajte na tanke listove. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i sjeckani ruzmarin pa dodajte gljive. Dinstajte vrlo kratko, samo da uvene. Imajte na umu da ce se jos peci oko 35 min pa nemojte puno dinstati. Procijedite da odstanite tekucinu koju su gljive pustile i stavite na stranu da malo oladi. Tekucinu sacuvajte.

Tijesto razvaljajte u krug te na sredinu rasporedite ribani parmezan. Na to istresite nadjev i razvucite ga po tijestu toliko da ostavite oko 4 cm ruba slobodno. Onoliko koliko zelite da vam bude rubni dio sto ga prebacite preko nadjeva. Rub prebacite preko nadjeva i stisnite kako bi ga zaljepili jedan za drugi (ne dolje prema gljivama).
Pecite na 175C oko 35-40 min, dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Ako vam se nadjev cini presuh, mozete politi gljive sa sacuvanom tekucinom od dinstanja. Ja jesam. Posluzite toplo ili hladno. Meni je najdraza uz zelenu salatu.
Dobar tek! 


March 19, 2013

Kolac sa jogurtom i ruzmarinom ⁄ Rosemary Yogurt Cake


Vec godinama sam u debeloj love affair sa jednostavnim, biskvitnim kolacima. Iz vise razloga..

  • u prosjeku, treba vam 20ak minuta da ga napravite, 
  • uvijek imate kolac i slatko u kuci, 
  • idealan zalogaj za dorucak ili popodnevni caj⁄ kavicu, 
  • uz sacicu namirnica zaobici cete kalorijske bombe i na kraju 
  • djeca ga jednostavno obozavaju. 
Mozete se igrati i eksperimentirati koliko hocete, oduzimati i dodavati i napraviti upravo ono sto oni vole. Jos ako uz to uspijete ubaciti ribanu mrkvu,jabuku, tikvicu ili bundevu e onda ste napravili pravu stvar. Radi ovih jednostavnih i ukusnih zalogajcica, skoro sam u potpunosti izbacila kekse iz svog popisa za ducan. Jedino Jadro ima povlastice :) A moram reci da sam jako ponosna kada moja Bru dodje na igraliste i kaze.. to ti moja mama radi kolace :)) 

Isprobala sam ih bezbroj. Jednostavno nema razloga da vam se ne svide. Kada ih radim za nas doma, vecinom izbjegavam preljeve koji u receptu dolaze uz njih. To je za djecu poprilicno tesko a i nije im prakticno uzeti komadic kolaca u ruke i nastaviti sa igranjem. A ako su vam suhi, uvijek ih mozete posluziti sa medom, vrhnjem, marmeladom ili necim drugim po zelji. 

Ovaj kolac sa jogurtom i ruzmarinom moja je ulaznica za ovomjesecnu igru Ajme koliko nas je  i njene ovomjesecne domacice sa bloga Mimis kingdom.


Kolac sa jogurtom i ruzmarinom
140 g brasna
1 1⁄2 zlicica praska za pecivo
1 1⁄2 zlicica sjeckanog svjezeg ruzmarina
2 jaja 
130 g secera
65 g ulja 
90 g tekuceg jogurta
med ( za posipanje,po zelji)

Umutite jaja sa secerom i dodajte jogurt i ulje. Promijesajte. U drugoj zdjeli pomijesajte sve suhe sastojke sa isjeckanim ruzmarinom te sve lagano dodajte u smjesu jaja. Pecite na 175C cca 30 min. Najbolji je kada odstoji dan i kada ruzmarin pusti svoju aromu. 
Posluzite ga i pospite sa aromatiziranim medom. Za to zagrijte med i dodajte ruzmarin (cijeli ili isjeckan). Sto duze ruzmarin stoji u medu, okus ce biti intezivniji.
Dobar tek!
..........................................................................

Rosmary Yogurt Cake
140 g flour
1 1⁄2 tsp baking powder
1 1⁄2 tsp chopped fresh rosemary
2 eggs
130 g sugar
90 ml yoghurt
65 ml sunflower oil
serve with honey 
Combine all the dry ingredients in one bowl. In a separate bowl mix eggs with sugar and add yogurt and oil. Add the dry ingredients and mix until everything is combined. Bake on 175C for around 30 min. 


March 18, 2013

:) DARIVANJE - Giveaway :)



Ovaj post posebno bih izdvojila jer sa njim zapocinjem jedno darivanje koje mi puno znaci. Sljedeci mjesec slaviti cemo 1.rodjendan LoveAffair-a i nekoga od vas pripasti ce ova odlicna kuharica. Da biste sudjelovali sve sto trebate je:
  • Klikniti Like na facebook-u i 
  • podijeliti link LoveAffair bloga na zidu
  • ukoliko ste isprobali koji recept sa bloga, bilo bi mi drago cuti vase utiske. Ako niste, mozete se i javiti samo sa bok! :) 
Broj komentara i dobitnik biti ce izabrati putem random.org 10.4.2013. 
Darivanje koje sam spomenula prije (pogledajte u ovom postu) odrzati ce se pred kraj 5.og mjeseca, kada se vratim doma. Onda ce biti i grickalica od morskih trava i jos svasta nesto zanimljivo :) 

Memories of Philipine Kitchens jedna je od najpoznatijih kuharica ovoga otoka. Napisana je kao prica nekoliko vrhunskih chef-ova i vlasnika restorana i njihovim poimanjima autohtonih jela. Takodjer je i prva filipinska kuharica izdana od stranog, americkog izdavaca. Visoko hvaljen i kvalitetan materijal na koji su filipinci jako ponosni. Stivo vrijedno svake kolekcije.


..........................................................................................

Soon we will celebrate our 1.st birthday :) I am soo, so happy. One of you will take home this great cookbook Memories of Philipine Kitchens. A great read. All you have to do is:

  • Like our facebook Page and
  • share the link of LoveAffair blog on your wall
  • if you have tried any of our recipes I would be very glad to hear about that in your comment. If not you can just drop by and say hi :)

The winner with the comment will be chosen by random.org, on April 10.


Good Luck to all :)
  - mirela -       

** pronadjite nas na FACEBOOK-u **                                                      


March 16, 2013

Uskrsne ideje ⁄ Easter ideas


Uskrs se blizi pa bih zeljela podijeliti sa vama ove kreativne i zanimljive ideje skupljene uokolo po internetu. Neke su skroz jednostavne. Isprobajte ih, razveselite svoje i ubacite pokoju novost u nase tradicionalne uskrsne kuhinjske navike. Sigurna sam da ce vam se svidjeti.
Ova obojana jaja, tj. kuhani bjelanjci jednostavni su za pripremiti i jako dekorativni. Sve sto trebate su jaja, boje za kolace i nekoliko zlicica octa. Detaljne upute i slike korak po korak pogledajte ovdje

Ove sarene polovice mozete napraviti tako da preljev za torte ( koji mozete obojati ili kupiti gotovi obojani) izlijete u polovice plastika od Kinder Jajeta i ohladite.

Zatim ova preslatka rainbow jaja. Detaljne i korak po korak upute mozete pronaci ovdje.

Moj favorit, cokoladna jaja punjena kremom cheesecake-a i marmeladom od marelice. Ovaj fantastican recept pogledajte ovdje.

Biskvitna uskrsna jaja pecena u ljusci. Takodjer ih mozete i obojati. Recept za obadvije verzije pogledajte ovdje.


Zar nisu odlicne? :) recept za ove kosarice od bijele cokolade pogledajte ovdje.

Ako ste raspolozeni i imate viska vremena za dekoriranje, evo nekoliko ideja kako brzo i jednostavno ukrasiti uskrsnu tortu ili cupcakes.










Ovo su bile jednostavne ideje, namirnicama i tehnikom rada pristupacne svima. Pogledajte kako slatki Uskrs vide najbolji svjetski slasticari. 

Paco Torreblanca, Oriol Balaguer i Alejandro Montes

Oriol Balaguer
Valroha, photo by Ginko

by Lenotre
by Chocoladehuis Boon 

Valroha, photo by Ginko

Valroha, photo by Ginko
Richard Vacher

Pogledajte jos i ove prijedloge za Uskrs :

Napomena: sve su slike preuzete sa razlicitih stranica sa interneta.
Note: all images are adopted from different internet sites.